Claims nabestaanden ramp MH17 blijven onderdeel strafproces

Foto: ANP

De behandeling van verzoeken tot schadevergoeding van nabestaanden van vlucht MH17 blijft vooralsnog in het strafproces. De advocaten van verdachte Oleg Poelatov hadden de rechtbank gevraagd deze vorderingen bij een andere rechter neer te leggen, omdat het tot een onevenredig zware belasting van de strafzaak zou kunnen leiden. Ook waren ze bang niet voldoende kennis van civiel en internationaal recht te hebben. De vorderingen gaan namelijk de landsgrenzen over: de zaak speelt in een Nederlandse rechtbank, het vliegtuig is neergestort in Oekraïne, Poelatov is een Rus.

De rechtbank ziet daar echter geen reden toe. Volgens de voorzitter zien de claims er relatief makkelijk uit en zullen daarom niet voor een te zware belasting in de zaak zorgen. Ook kunnen de advocaten van Poelatov volgens hem – net als de advocaten van de nabestaanden – deskundige collega’s inschakelen. Inmiddels is duidelijk dat minstens 290 nabestaanden een vordering willen indienen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt drie Russen en een Oekraïner van betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17. Poelatov is de enige van de vier verdachten die zich in dit omvangrijke proces laat bijstaan door advocaten. Hij ontkent iedere betrokkenheid bij de vliegramp. Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko hebben niets laten horen.

Het monsterproces rond de vliegramp is momenteel nog in de inleidende fase. Op 21 mei gaat de zaak verder, dan wordt besproken hoe de bezichtiging van de reconstructie van het wrak op 26 mei eruit zal gaan zien. De rechtbank gaat dan naar de vliegbasis in Gilze-Rijen voor een schouw. Vanaf 7 juni moet de zaak in de rechtbank op Schiphol inhoudelijk worden behandeld. Tot zeker eind dit jaar zijn zittingsdagen gereserveerd, maar mogelijk gaat de zaak ook volgend jaar nog verder.

Bij de ramp op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders, om het leven. Het toestel van Malaysia Airlines vertrok van Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. Volgens het OM is het toestel boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten met een Buk-raket die afkomstig was uit Rusland. In Oost-Oekraïne was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen.