President Biden feliciteert koning Willem-Alexander alvast

Foto: ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag “namens het Amerikaanse volk” koning Willem-Alexander alvast gefeliciteerd met zijn verjaardag. Daarnaast wenst hij “alle inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden een gezonde en vreugdevolle Koningsdag”.

In zijn bericht, dat hij via de Amerikaanse ambassade in Wassenaar heeft gedeeld, staat Biden stil bij “een van de langste ononderbroken, vreedzame relaties” die de Verenigde Staten onderhouden met welk land dan ook. De band is volgens de president gebaseerd op gedeelde waarden en verplichtingen op het gebied van mensenrechten, religieuze vrijheid, tolerantie en diversiteit.

Biden noemt ook de gezamenlijke strijd van de VS en Nederland tegen het coronavirus, waaronder de samenwerking van onderzoekers en bedrijven in het ontdekken, produceren en leveren van nieuwe vaccins. Daarnaast staat Biden stil bij het de langdurige samenwerking tussen de twee landen om zowel in het verleden als nu de vrede te bewaren. Daarbij refereert hij naar de Tweede Wereldoorlog en naar de aflopende strijd in Afghanistan.

Dinsdag wordt koning Willem-Alexander 54 jaar. Dat viert hij onder meer in Eindhoven.