‘Op Koningsdag de helft minder aanhoudingen in Amsterdam’

Foto: ANP

Op Koningsdag zijn in Amsterdam ongeveer de helft minder mensen aangehouden dan op een ‘normale’ dag. Dat zegt een politiewoordvoerder. Gemiddeld worden per dag in de hoofdstad zo’n honderd mensen aangehouden, op Koningsdag waren dat er rond de vijftig. Dat komt volgens de woordvoerder door de drukte op straat: “Als er meer mensen op straat zijn, is er meer sociale controle en zul je minder snel een auto openbreken.”

“De vijftig aanhoudingen hadden ook lang niet allemaal te maken met Koningsdag. Dat geldt maar voor zo’n 15 gevallen, van wie er 9 zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging.” De overige aanhoudingen betroffen vergrijpen als inbraak of zakkenrollen. Het aantal van vijftig aanhoudingen is opgeteld over de tijd tussen middernacht en 22.00 uur.

De ME kwam dinsdagavond in actie bij het Leidseplein, de Bloemgracht en de Wolvenstraat, nadat de sfeer grimmig was geworden en de politie agressief werd bejegend. Eerder trad de ME op om een deel van het Vondelpark en de Westerstraat te ontruimen. Er waren te veel mensen bijeen, die zich niet aan de coronaregels hielden.

Op sociale media werd geklaagd over onnodig hard optreden van de politie. De woordvoerder pareert dat met: “Wij hebben alleen passend geweld toegepast nadat er geweld tegen óns werd gebruikt. Mensen gooiden bijvoorbeeld met flessen.”