Nader onderzoek naar gebeurtenissen bij stadion De Graafschap

Foto: ANP

De politie Oost-Nederland gaat het gedrag van voetbalfans tegen journalisten afgelopen nacht bij het stadion van De Graafschap in Doetinchem nader onderzoeken. Dat gebeurt onder meer door gesprekken met de stewards die waren ingezet om de terugkeer van de ploeg uit Amsterdam in goede banen te leiden. Een fotograaf kreeg te maken met duw- en trekwerk, aldus de politie, en liep een verwonding op aan zijn duim.

Ook zullen eventuele filmbeelden worden bekeken om vast te stellen wat er precies is gebeurd. De fotograaf, die werkt voor een fotopersbureau, heeft gezegd aangifte te doen van mishandeling, maar heeft dat volgens de politie nog niet gedaan. Als hij het doet zal er uitgebreid met hem worden gesproken over het voorval.

Ongeveer tweehonderd De Graafschap-supporters waren naar het stadion gekomen om de spelersbus te begroeten die terugkeerde uit Amsterdam na gelijkspel tegen Jong Ajax. Ze deden dit om de ploeg, die promotie naar de Eredivisie zag mislopen, een hart onder de riem te steken.

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem noemde de gebeurtenissen in het NOS Radio 1 Journaal “niet te tolereren”, ook al kende hij nog niet alle details. Hij heeft begrepen dat fans niet wilden dat er met veel licht foto’s van ze werden gemaakt en dat toen het “duw- en trekwerk” ontstond. Hij vindt dat er goed is ingrepen door politie en stewards “waardoor erger is voorkomen”.

Het verzoek van de burgemeester aan iedereen was om thuis te blijven, maar je kon volgens hem ook verwachten dat de fans in de laatste, spannende fase van de competitie “wat onrembaar” zouden worden. Het effect van het besluit om de competitie door te laten gaan is dat het aan het eind spannend wordt, aldus de burgemeester.

Een aantal supporters had volgens Boumans echt te veel drank op en werd vervelend. “Die zijn op de bon geslingerd.” Er is niet gekozen voor strenger ingrijpen door de politie, zei hij, omdat je niet weet wat het effect is. Je wilt de ziekenhuizen niet extra belasten met eventuele verwondingen en extra besmettingen, stelde hij.

De competitie is nog niet voorbij, ook niet voor De Graafschap. “We zien dat de spanning opbouwt. We proberen in verbinding te blijven met de supporters.” Maar kwaadwillenden moeten er volgens Boumans worden uitgepikt.