Politie zoekt relschoppers op beelden na coronamars Barneveld

Foto: ANP

De politie gaat met behulp van beeldmateriaal op zoek naar mensen die agenten hebben belaagd tijdens een uit de hand gelopen mars tegen het coronabeleid in Barneveld. Zo’n 80 tot 100 betogers zochten zaterdag de confrontatie met de politie op in de Gelderse plaats, schat een politiewoordvoerster.

“Ze gooiden met stokken en stenen die ze van het treinspoor haalden. Deze mensen hebben echt het geweld opgezocht. Daarvan hebben we als maatschappij duidelijk gezegd dat we dat niet accepteren”, aldus de woordvoerster. Een agent werd tijdens de onlusten tegen zijn hoofd geschopt.

Ter plaatse zijn geen aanhoudingen verricht. Dat heeft er volgens de woordvoerster mee te maken dat tussen de mensen die gewelddadig werden ook vreedzame demonstranten liepen. “Maar er zijn wel veel beelden gemaakt. We hebben eigen beeldmateriaal, er waren diverse livestreams. Daar gaan we natuurlijk onderzoek naar doen.”

De betoging van actiegroep Police for Freedom trok volgens de organisatie in totaal zo’n duizend demonstranten. De gemeente werd er pas kort van tevoren over ingelicht. Burgemeester Jan Luteijn van de Gelderse gemeente stelde een noodverordening in om de mars te verbieden. Mensen die toch kwamen, kregen wel 1,5 uur de tijd om te vertrekken. “Toen de organisatie daartoe opriep, vertrok een behoorlijk deel ook”, zegt de woordvoerster. Een minderheid van de deelnemers trok zich er niets van aan en sloeg in weerwil van de regels af naar het centrum.

Volgens Police for Freedom deden politiemensen, veteranen, marechaussees, zorgpersoneel en docenten mee aan de betoging. In de stoet waren inderdaad mensen te zien in militair uitziende uniformen en witte kleding die gebruikelijk is in de zorg. Maar of dat echt hun werkkleding is, was niet duidelijk. Deelnemers scandeerden teksten als “Liefde, vrijheid, geen dictatuur”.

Police for Freedom organiseerde op 10 april ook al een mars, in Baarn. Daar dook ineens een groep van zo’n 2000 personen op, nadat de demonstratie eerder was verboden in Apeldoorn en Hilversum. De burgemeester van het Utrechtse dorp koos ervoor niet in te grijpen, maar de mars onder politiebegeleiding te laten doorlopen.