Noodbevel in centrum van Utrecht na ontbonden demonstratie

Foto: ANP

In het centrum en omliggende wijken in Utrecht is vrijdagavond een noodbevel uitgevaardigd door de burgemeester, omdat een groep deelnemers van de ontbonden demonstratie op het Jaarbeursplein zich verplaatst door de stad. Iedereen “van wie een redelijk vermoeden bestaat uit te zijn op wanordelijkheden” moet het gebied verlaten. Anders krijgen ze mogelijk een boete of worden ze aangehouden, meldt de gemeente op Twitter. Het noodbevel is naast het centrum ook van kracht in de wijken Lombok, Nieuw Engeland en de Dichterswijk.

Eerder werd het Jaarbeursplein naast het station, waar nog tientallen demonstranten stonden van een Pro-Palestijnse demonstratie, schoongeveegd door de ME. Die demonstratie was ontbonden door de burgemeester omdat de organisatie niet in staat was te garanderen dat de coronamaatregelen werden nageleefd.

De organisatie riep de demonstranten direct op om te vertrekken na het besluit van de burgemeester. Via een livestream van de demonstratie op sociale media was echter te zien dat een groep van tientallen mensen nog bleef hangen op het het plein.

Op het Jaarbeursplein was plek voor 500 betogers, vrij snel na het begin van de demonstratie riep de gemeente Utrecht demonstranten al op niet meer te komen omdat dat maximum al bereikt was. De demonstratie onder de noemer ‘Free Palestina’ is naar aanleiding van de escalatie van het Palestijns-Israëlisch conflict.