Voor het eerst miljoen prikken in een week

Foto: ANP

Iets meer dan een miljoen Nederlanders zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Voor het eerst komt het aantal prikken boven die grens uit. Het aantal toegediende vaccins steeg met 1.009.988, volgens gegevens die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wekelijks verstrekt.

In totaal zijn nu 6,15 miljoen Nederlanders gevaccineerd. Van hen hebben 2,3 miljoen ook al de herhaalprik gekregen. Tussen maandag 17 en zondag 23 mei kregen ruim 491.000 mensen de eerste prik. Dat is minder dan in de vier weken ervoor. Daar staat tegenover dat meer dan 517.000 mensen de tweede inenting ontvingen. Dat is bijna evenveel als de twee voorgaande weken bij elkaar. Niet eerder kregen in één week tijd zoveel mensen de herhaalvaccinatie.

De grootste groep gevaccineerden bestaat uit 50-plussers. In die groep hebben ruim 3,5 miljoen mensen hun eerste prik gekregen. Van hen hebben bijna 1,6 miljoen ook hun herhaalprik al gehad. In de afgelopen week zijn ruim 640.000 50-plussers ingeënt.

De zogeheten vaccinatiegraad is het grootst onder 80- tot 84-jarigen. Meer dan 90 procent van hen heeft de eerste prik gehad en 84 procent ook al de tweede prik. Ook 75- tot 79-jarigen gaan veel in op de uitnodigingen. Onder 90-plussers blijft dit achter. Bijna driekwart heeft de eerste dosis ontvangen en twee derde de herhaalprik. Iets meer dan duizend 90-plussers zijn vorige week gevaccineerd.

De GGD’en breiden op dit moment hun capaciteit uit, zodat ze binnenkort 2 miljoen prikken per week kunnen zetten. Volgens een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland is het zetten van zoveel vaccinaties geen enkel probleem. 18 van de 25 GGD-regio’s staan al helemaal klaar om op te schalen zodra de leveringen van de vaccins dat toelaten. Zeven regio’s zoeken nog naar bijvoorbeeld extra EHBO’ers of hosts, maar de woordvoerster benadrukt dat het werven “heel rap” gaat. Hoeveel mensen er nog worden gezocht kan ze niet zeggen, “want het gaat zo snel, dat zou over een uur alweer veranderd kunnen zijn”.

Wel weet ze dat er van de duizend extra artsen die er nodig waren nu “een paar honderd” zijn aangenomen. Ook zijn lopende contracten met extra uren uitgebreid. Daarnaast staan er ongeveer duizend militairen klaar om te helpen. Wanneer die precies worden ingezet is volgens de GGD-woordvoerster nog niet duidelijk.