Nederlanders als vrijwilliger aan de slag tijdens NLdoet

Foto: ANP

Verspreid over het hele land zetten Nederlanders zich de komende twee dagen als vrijwilliger in voor ruim 5500 klussen. Het Oranje Fonds organiseert de zeventiende editie van NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Die zou eigenlijk 12 en 13 maart plaatsvinden, maar werd uitgesteld omdat de corona-situatie het nog niet toeliet.

Om coronabesmettingsgevaar in te dammen wordt er dit jaar voornamelijk buiten geklust. Normaal zouden er bijvoorbeeld ook high teas worden georganiseerd in verzorgingstehuizen, maar dat is dit jaar niet wenselijk. Daardoor ligt het aantal vrijwilligersprojecten lager dan in 2019 en 2018, toen respectievelijk ruim 8000 en bijna 10.000 klussen werden aangemeld. Vorig jaar ging NLdoet wegens de coronapandemie helemaal niet door.

Dit jaar kunnen vrijwilligers onder meer speeltuinen gereed maken voor de zomer, buurthuizen opknappen, op afstand taalles geven en tuinen aanleggen.

Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds, is “heel blij” dat het evenement dit weekend door kan gaan. “Juist door de crisis waar we in zitten, is hulp van vrijwilligers nóg belangrijker dan die al was. Gelukkig kun je ook op anderhalve meter afstand iets voor een ander betekenen.”