Activist Glenn Helberg wint Jos Brink Oeuvre Prijs

Foto: ANP

De Jos Brink Oeuvre Prijs gaat dit jaar naar de Curaçaos-Nederlandse psychiater en activist Glenn Helberg. Dat is zondagmiddag bekendgemaakt tijdens een livestream vanuit het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Helberg zet zich al decennia in voor de Arubaanse en Antilliaanse LHBTI-beweging. Ook is hij actief voor de gehele LHBTI-gemeenschap. “Glenn Helberg is de mental health father van de queercommunity”, aldus de jury. “In een wereld die polariseert, is Glenn voor de verbinding en stelt hij zich open om te luisteren. Hij is heel erg menselijk en zet zich intersectioneel in. Inmiddels heeft hij een enorm oeuvre neergezet en daarmee is hij ook echt een terechte winnaar van de Jos Brink Prijs 2021”, aldus het juryrapport.

De oeuvreprijs gaat naar een persoon of organisatie die zich langdurig inzet voor de acceptatie en veiligheid van LHBTI’s. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk, gemaakt door een student van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag.

De prijs is vernoemd naar de in 2007 overleden televisiepresentator, acteur en schrijver Jos Brink en wordt iedere twee jaar uitgereikt. Vanwege corona was de uitreiking, die voor de zevende maal plaatsvond, online te volgen.