Telefoon hoofdverdachte Arnhemse terreurzaak teruggevonden

Foto: ANP

In de Arnhemse terreurzaak is een door justitie kwijtgeraakte telefoon van hoofdverdachte Hardi N. (37) teruggevonden. Dat bleek dinsdag bij het gerechtshof tijdens een inleidende zitting. N. wil het toestel terug om zich voor te bereiden op zijn hoger beroep, aldus zijn advocaat.

Volgens de raadsman van de hoofdverdachte is zijn cliënt uitgelokt door de inlichtingendienst AIVD. Het bewijs daarvoor zou staan op een telefoon die eerder bij justitie was kwijtgeraakt. Met het toestel zou N. met zijn uitlokkers hebben gecommuniceerd over het plannen van een terroristische aanslag in Nederland. Het kwijtraken van de telefoon had niet mogen gebeuren, erkende het OM vorig jaar. Maar de officier van justitie ontkende destijds dat er bewijsmateriaal was verdoezeld. Dat noemde hij toen onzin en een complottheorie.

De verdachten werden in september 2018 opgepakt in een vakantiepark in Weert, waar ze in het bijzijn van politie-infiltranten bomvesten pasten en met onklaar gemaakte kalasjnikovs oefenden. Met de arrestatie was Nederland aan een terroristische aanslag ontsnapt, stelde het OM.

De telefoon van N. is een belangrijk bewijsstuk waarmee de verdediging wil aantonen dat N. is uitgelokt door de AIVD. Hij zegt dat hij is geradicaliseerd omdat hij gehersenspoeld zou zijn door AIVD-agenten. Op de telefoon zouden chatgesprekken staan die hij met hen heeft gevoerd. N’s advocaat Serge Weening vraagt het hof de telefoon ter beschikking te stellen aan zijn cliënt. Het OM heeft hier geen bezwaar tegen, mits dat in bijzijn van de politie en de advocaat gebeurt.

N. werd in oktober vorig jaar door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een celstraf van zeventien jaar. Vijf medeverdachten kregen celstraffen van tien tot dertien jaar opgelegd. De groep ging in hoger beroep, maar een van hen heeft zich teruggetrokken. Dat is Nadim S. (28), die tot tien jaar cel werd veroordeeld.

De advocaat van Morat M. (24) uit Vlaardingen vroeg het hof om zijn cliënt, die door de rechtbank tot dertien jaar cel is veroordeeld, vrij te laten. Dat verzoek wees het hof af. Camera’s in Weert legden vast hoe M. in het vakantiehuisje een kalasjnikov kuste en het wapen tegen zijn wang hield. Hij noemde het wapen de sleutel naar het paradijs. M. predikte ook over de naderende dood.

Volgens zijn raadsman wist M. niets van de aanslagplannen van N. Hij ging naar alleen naar Weert om een wapen te bemachtigen, aldus Nooitgedagt. “Hoe hij zich in Weert gedragen heeft, was allemaal nep.” Het hof ziet in in het rechtbankvonnis echter genoeg redenen om M. vast te houden.

De volgende inleidende zitting is op 8 juli. Het hof wil het hoger beroep in april volgend jaar inhoudelijk behandelen.