‘Werk boa door versoepelingen niet makkelijker’

Foto: ANP

Het afbouwen van de coronamaatregelen maakt het werk voor bijzonder opsporingsambtenaren (boa’s) niet makkelijker. Door de versoepelingen zijn de regels lastiger te handhaven, stelt Richard Gerrits van vakbond BOA ACP.

Met het mooie weer is het drukker in de parken. “We kijken echt serieus of het goed gaat en spreken mensen aan als ze te dicht bij elkaar zitten. Vaak is dat voldoende. Maar het is moeilijk uit te leggen aan mensen die in een grote tuin met een groepje barbecue├źn, dat zij dan met teveel mensen zijn en dat dat niet mag.”

Nu de dreiging door het coronavirus afneemt, maatregelen worden versoepeld en meer mensen zijn gevaccineerd, voelt Gerrits “minder urgentie en noodzaak om de regels nog stringenter te blijven handhaven”. “Er is nu discussie over het ophangen van schermen in de horeca, zodat voetballiefhebbers de EK-wedstrijden op de terrassen kunnen zien. Maar de horeca moet om 22.00 uur dicht. Stel dat het Nederlands elftal het goed doet en wint en dat mensen dat dan buiten gaan vieren, hoe moeten wij dat handhaven?”