Medisch team vertrekt naar Suriname voor coronazorg

Foto: ANP

Een medisch team en voormalig directeur-generaal van het RIVM, Marc Sprenger, vertrekken vrijdag naar Suriname. Zij gaan daar kijken wat er nodig is om de noodsituatie rond de corona-epidemie in het land onder controle te krijgen. Ze vertrekken naar verwachting om 11.00 uur vanaf Schiphol naar Paramaribo. Het team bestaat uit 23 zorgmedewerkers.

Suriname gaat gebukt onder een enorme coronagolf. Door de grote toename coronagevallen zijn de hoogste risiconiveaus er van kracht. Ook is er een lockdown afgekondigd. Er zijn overal tekorten aan in het land, zoals medicijnen en mondkapjes. Suriname telt bijna 600.000 mensen.

Het team gaat helpen en inventariseren wat er de komende weken nodig is aan personeel en materialen. Ook gaan de artsen Covid-units uitbouwen om te zorgen dat mensen acute zorg kunnen krijgen.

Nederland stuurt waarschijnlijk volgende week de eerste coronavaccins naar Suriname. Het land krijgt 40.000 doses van AstraZeneca en 50.000 van Pfizer. Later worden er nog meer gestuurd.