Syrische Koerden dragen vrouw en kinderen over aan gezant NL

Foto: ANP

Het Koerdische bestuur in het noordoosten van Syrië zegt Nederlanders uit “IS-gezinnen” te hebben overgedragen aan een Nederlandse delegatie. Het gaat volgens een Twitterbericht van bestuurder Abdulkarim Omar om een vrouw en drie kinderen. De ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken willen geen commentaar geven op de zaak. Persbureau AFP meldt echter dat het viertal is overgedragen aan een delegatie geleid door de Nederlandse gezant voor Syrië Emiel de Bont en vertegenwoordiger Dirk Jan Nieuwenhuis van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om de overdracht van een Nederlandse vrouw en haar twee kinderen, alsmede een meisje van 12 jaar. Dat zou gaan om “een humanitaire kwestie”, aldus Omar. Haar moeder heeft volgens Omar ingestemd met de repatriëring na een verzoek van de Nederlandse overheid.

Volgens De Bont had de delegatie “een duidelijk en goed omschreven mandaat om een klein aantal Nederlanders op te halen dat tot nog toe in een detentievoorziening verbleef”, zo zegt hij tegen AFP. Dat zou zijn gebeurd op basis van een rechterlijke uitspraak in Nederland.

De delegatie reisde voor de overdracht naar de Syrische plaats Kamishli. Die ligt aan de grens met Turkije. De Nederlanders zijn ontvangen door Omar, die op Twitter een foto deelde van de bijeenkomst met de “speciale Syrië-gezant van de Nederlandse regering”.

Koerdische media, evenals twee Nederlandse verslaggevers in de regio, meldden de overdracht ook.

De Syrische Koerden hadden de overdracht van “IS-burgers aan de Nederlandse autoriteiten” vrijdag aangekondigd. Dat leidde tot bezorgde reacties in de Tweede Kamer. “Als dit waar is hebben Kaag en Grapperhaus een groot politiek probleem”, twitterde PVV-leider Geert Wilders. “Het is onacceptabel en onaanvaardbaar dat we de islamitische vijand van ISIS hierheen halen.” CDA-Kamerlid Anne Kuik wil “zo snel mogelijk opheldering”.

Tijdens de Syrische burgeroorlog trokken ook buitenlanders naar Syrië om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. De Koerden hebben veel van die Syriëgangers gevangengenomen toen het ‘kalifaat’ van IS instortte. De Koerdische autoriteiten hebben buitenlandse overheden opgeroepen om hun burgers te repatriëren, maar veel landen voelen daar weinig voor.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Nederlanders worden teruggehaald uit Syrië. In 2019 konden twee weeskinderen worden gerepatrieerd. Syrisch-Koerdische troepen houden voor zover bekend ook nog tientallen andere Nederlanders vast. Het gaat onder meer om vermeende IS-strijders en hun gezinnen.