Fauci: kinderen van alle leeftijden vaccineren tegen corona

Foto: ANP

Het is verstandig kinderen van alle leeftijden, inclusief baby’s, te vaccineren tegen het coronavirus. Dat zegt de bekende Amerikaanse epidemioloog en regeringsadviseur Anthony Fauci in een video-interview met Amerikaanse en internationale journalisten, waaronder het ANP.

“We weten dat het veilig en effectief is kinderen van twaalf jaar en ouder te vaccineren”, zegt Fauci. “We gaan een leeftijdsafname zien: van twaalf naar negen jaar, van negen naar zes jaar, van zes naar twee jaar en van twee jaar tot twee maanden.” Volgens Fauci is er waarschijnlijk eind dit jaar, maar uiterlijk aan het einde van het eerste kwartaal van 2022, “voldoende informatie uit onderzoek om kinderen van alle leeftijden te vaccineren”.

Fauci’s inschatting komt toevalligerwijs aan de vooravond van het advies van de Nederlandse Gezondheidsraad aan het kabinet over het vaccineren van kinderen van twaalf jaar en ouder. Op basis van het advies dat woensdag komt besluit het kabinet of ook pubers het vaccin kunnen krijgen.

Kinderen worden misschien minder ziek en geven het virus minder snel door dan ouderen of mensen met onderliggende klachten, zegt Fauci. Maar serieuze gevolgen van corona gaan ook aan hen soms niet voorbij. “We moeten niet het idee hebben dat het geen probleem is voor kinderen. Dat is gewoon niet het geval. Kinderen kunnen er flink onder lijden.”

Fauci, die de Amerikaanse president Joe Biden adviseert over de pandemiebestrijding, wil niet uitsluiten dat het virus het gevolg is van een menselijke fout en dat het afkomstig is uit een laboratorium in de Chinese stad Wuhan. Volgens hem is de meest waarschijnlijke verklaring dat het virus op natuurlijke wijze van een dier op een mens overgesprongen is, vooral omdat dat zo ging met eerdere virussen. “Maar de mogelijkheid van een zogeheten ‘lab leak’ moeten we openhouden. Ik wil een open blik houden. Ik heb geen zicht op alles wat er in Chinese labs gebeurt.”

De Amerikaan vindt dat “rijke landen een morele plicht hebben” om landen zonder of met minder vaccins te helpen. “Daar ben ik onvermurwbaar in: we moeten iets doen, levensreddende maatregelen nemen. Zoveel landen zouden alles doen om onze extra vaccins te krijgen en als dat miljarden dollars kost, dan moet dat maar.” Dat sommige mensen in rijke landen zich niet willen laten vaccineren noemt hij “echt gĂȘnant”.