Hoger beroep zaak Nicky Verstappen gaat vijf dagen duren

Foto: ANP

Het hof in Den Bosch trekt in november vijf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep van Jos B., de man die verdacht wordt van het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen in 1998. De 11-jarige jongen uit Heibloem werd dood gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Hij was daar op zomerkamp. Pas decennia later kwam na een DNA-match verdachte B. in beeld.

Het gerechtshof liet vrijdag weten 10, 15, 17, 19 en 26 november voor de zaak te hebben gereserveerd. In oktober worden op twee dagen nog verschillende deskundigen gehoord, zij zouden licht kunnen schijnen op de gevonden DNA-sporen en mogelijk iets kunnen zeggen over al dan niet gepleegd seksueel misbruik. De advocaten van B. hadden daarom gevraagd.

Limburger B. werd vorig jaar door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor onder meer het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky. Direct na het vonnis liet B. weten in hoger beroep te gaan, hij ontkent alle beschuldigingen. Het Openbaar Ministerie, dat vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging had geƫist, tekende ook beroep aan.

Het OM deed vrijdag nogmaals een klemmend beroep op B. om te gaan verklaren, maar hij gaf aan op advies van zijn advocaten te blijven zwijgen. De 48-jarige Limburger heeft tot nu toe nauwelijks iets willen zeggen. In een videoboodschap, die vorig jaar in de rechtbank werd getoond, vertelde hij dat hij het lichaam van Nicky destijds had zien liggen op de heide, maar de jongen was toen al dood. Naar eigen zeggen had hij dat nooit durven te melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft.

Het verzoek om B. uit hechtenis vrij te laten, werd door het hof afgewezen. Op 3 september is opnieuw een voorbereidende zitting gepland.