IVN Natuureducatie wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

Foto: ANP

IVN Natuureducatie is dit jaar de winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. De prijs, waaraan een geldbedrag van 150.000 euro is verbonden, wordt op 16 november uitgereikt.

IVN organiseert natuuractiviteiten, cursussen en campagnes met als doel ‘de kloof tussen mens en natuur te dichten’ en mensen bewust te maken van het belang van duurzaamheid.

“Als de afgelopen tijd iets duidelijk geworden is, dan is het wel hoe belangrijk natuur voor ons is”, aldus de adviescommissie Natuur van het Cultuurfonds. “Voor veel mensen biedt een groene leefomgeving troost, rust, inspiratie en gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die ziek zijn, sneller herstellen als ze regelmatig in een groene omgeving zijn. IVN speelt een enorm belangrijke rol hierbij.”

De helft van het prijzengeld mag de stichting zelf besteden, de andere helft dient als startkapitaal voor een eigen Cultuurfonds op Naam, waarvan de bestemming in samenspraak met het fonds wordt bepaald.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt sinds 2010 elk jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet binnen de cultuur, natuur of wetenschap. Eerdere winnaars waren ISH Dance Collective (2020), Vereniging De Hollandsche Molen (2019), Reinbert de Leeuw (2018) en Geert Mak (2017).