UEFA: regenboogvlaggen bij EK wel welkom in stadions

Foto: ANP

Supporters mogen bij wedstrijden op het Europees kampioenschap wel vlaggen in de kleuren van de regenboog mee het stadion innemen. Dat laat de UEFA weten. De Europese voetbalbond reageert daarmee op het feit dat fans van Oranje zondag regenboogvlaggen moesten inleveren bij beveiligers van de fanzone in Boedapest, die in een stadspark was ingericht in aanloop naar de achtste finales van het EK tussen Nederland en Tsjechië.

De KNVB liet eerder weten dat de UEFA alleen vlaggen met de kleuren van het land toestaat in de fanzone en de Puskas Arena, waar het EK-duel gespeeld wordt. Maar de UEFA meldt nu dat lokale autoriteiten in Boedapest de verantwoordelijkheid hebben over de fanzone en dat de UEFA gaat over het beleid in het stadion.

“De UEFA heeft de Hongaarse voetbalbond eerder op de dag laten weten dat regenboogkleurige symbolen niet politiek zijn en dat, in overeenstemming met de Equal Game-campagne van de UEFA, die gericht is op het bestrijden van elke vorm van discriminatie, ook tegen de LGBTQI+-gemeenschap, dergelijke vlaggen zullen worden toegestaan in het stadion”, aldus de UEFA. “De UEFA wil duidelijk maken dat zij geen regenboogkleurige symbolen heeft verbannen uit de fanzone in Boedapest en dat de fanzone onder de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten valt. De UEFA zou zo’n symbool zeer welkom heten in de fanzone.”

In de fanzone was zondag door de KNVB een feest georganiseerd voor Oranjefans. Daar kwamen bijna 11.000 supporters af. Fans moesten vlaggen inleveren bij beveiligers, bevestigde de KNVB. Ze hadden regenboogvlaggen meegenomen naar Boedapest uit protest tegen een onlangs ingevoerde antihomowet. Er waren ook fans die wel een regenboogvlag mee de fanzone in kregen. Ook droegen supporters zweetbandjes met kleuren die staan voor vrijheid en diversiteit.

De UEFA kreeg bij het EK veel kritiek toen de bond het stadsbestuur van München verbood de Allianz Arena tijdens een duel van Duitsland met Hongarije te verlichten in de kleuren van de regenboog. De Duitse doelman Manuel Neuer mocht wel een aanvoerdersband met de kleuren van de regenboog dragen. Georginio Wijnaldum draagt tijdens de wedstrijd tegen de Tsjechen een aanvoerdersband met de tekst: OneLove, als statement tegen racisme, discriminatie en uitsluiting.

“De KNVB vindt dat regenboogvlaggen welkom zijn. We zijn initiator van de OneLove-campagne”, aldus een woordvoerder van de KNVB in Boedapest. “Wijnaldum draagt een aanvoerdersband, bestuurders een speldje. Voetbal verbindt.”