Rechtbank beslist over uitlevering ‘El Chapo van Azië’

Foto: ANP

De rechtbank in Rotterdam doet vrijdag uitspraak in de zaak rond de uitlevering van de 57-jarige Canadese drugstycoon Tse Chi Lop aan Australië. De man die ook wel de ‘El Chapo van Azië’ wordt genoemd en volgens Australische media een van de meest gezochte drugstycoons ter wereld is, werd op Schiphol gearresteerd in verband met drugssmokkel. Hij probeert uitzetting naar Australië te voorkomen.

De Canadees was op vrijdag 22 januari op weg van Taiwan naar zijn thuisland Canada. De arrestatie op Schiphol, waar hij een tussenlanding had, was op verzoek van de Australische federale politie. Formeel vraagt Australië om de uitlevering van Tse omdat hij enkele tientallen kilo’s harddrugs in 2013 zou hebben ingevoerd. Maar volgens Australische media zou de drugsbaron verantwoordelijk zijn voor 70 procent van alle drugs die Australië binnenkomt. Tse’s advocaat André Seebregts verwacht dan ook dat de Australiërs de aanklacht later fors uitbreiden.

Tse riskeert in Australië een levenslange straf en vreest een oneerlijk proces. Een medeverdachte zou al veroordeeld zijn tot twintig jaar cel. Tse ontkent de beschuldigingen. “Massamedia noemen me de koning van een drugskartel, maar dat is niet juist. Ik ben bang dat als ik naar Australië ga en er een rechtszaak komt, de rechter mij met een gekleurde bril onrechtvaardig zal behandelen. Media verspreiden geruchten die niet de waarheid zijn, daarom ben ik heel bang”, vertelde Tse vorige week aan de rechtbank in Rotterdam.