Rechter: ‘El Chapo van Azië’ mag uitgeleverd worden aan Australië

Foto: ANP

De 57-jarige Canadese vermeende drugstycoon Tse Chi Lop mag worden uitgeleverd aan Australië. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald. De man werd eerder dit jaar in Nederland aangehouden op verzoek van de Australische autoriteiten, die hem willen vervolgen voor mogelijke betrokkenheid bij drugssmokkel.

De man die ook wel de ‘El Chapo van Azië’ wordt genoemd en volgens Australische media een van de meest gezochte drugstycoons ter wereld is, werd op Schiphol gearresteerd in verband met drugssmokkel. Hij probeerde tevergeefs uitzetting te voorkomen.

De Canadees was op vrijdag 22 januari op weg van Taiwan – waar hij woonde – naar zijn thuisland Canada. De arrestatie was op Schiphol, waar hij een tussenlanding maakte.

Tse riskeert in Australië een levenslange straf en vreest een oneerlijk proces. “Massamedia noemen me de koning van een drugskartel, maar dat is niet juist. Ik ben bang dat als ik naar Australië ga en er een rechtszaak komt, de rechter mij met een gekleurde bril onrechtvaardig zal behandelen. Media verspreiden geruchten die niet de waarheid zijn, daarom ben ik heel bang”, vertelde Tse vorige week aan de rechtbank in Rotterdam.

De rechter denkt daar echter anders over en gaat uit van “vertrouwen in het Australische rechtssysteem en een eerlijk proces in dat land”.

Formeel vraagt Australië om de uitlevering van Tse omdat hij enkele tientallen kilo’s harddrugs in 2013 zou hebben ingevoerd. Maar volgens Australische media zou de drugsbaron verantwoordelijk zijn voor 70 procent van alle drugs die Australië binnenkomt. Tse’s advocaat André Seebregts verwacht dan ook dat de Australiërs de aanklacht later fors uitbreiden.

“Of de verdachte in Australië vervolgd zal worden voor meer feiten is nog niet gebleken”, aldus de rechter. “Mocht Australië dat toch van plan zijn, dan kan dat niet zo maar. Australië heeft dan toestemming nodig van de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid.”