Slachthuis in Epe voorlopig dicht wegens dierenmishandeling

Foto: ANP

Het slachthuis Gosschalk in Epe moet van toezichthouder NVWA vanaf zaterdag voorlopig de deuren sluiten. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten. De Tweede Kamer had eerder deze week in ruime meerderheid aangedrongen op sluiting, nadat op beelden te zien was hoe dieren in de slachterij ernstig werden mishandeld door het personeel.

De NVWA heeft een deel van de beelden geanalyseerd en daarbij overtredingen geconstateerd. Sindsdien hebben inspecteurs ter plaatse vastgesteld dat bij de slachterij nog meer mis is met het dierenwelzijn. Daarop is besloten per direct de erkenning van het slachthuis te schorsen. Vrijdag mag het werk nog worden afgemaakt, daarna gaat het bedrijf voor onbepaalde tijd dicht.

Gosschalk moet eerst met een “gedegen” plan van aanpak komen om te zorgen dat dieren er voortaan wel fatsoenlijk worden behandeld voordat zij worden gedood. Daarbij moet aandacht zijn voor de wijze van leidinggeven, voor de vakbekwaamheid van medewerkers die met levende dieren werken en ook voor de snelheid van slachten. Pas daarna mag het bedrijf met de NVWA komen praten over heropening.

Ook strafrechtelijke vervolging naar aanleiding van de “gruwelijke” beelden is nog altijd “nadrukkelijk in beeld”, meldt Schouten. Stichting Varkens in Nood heeft bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan van dierenmishandeling. Daar wordt nu door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA onderzoek naar gedaan.

“De beelden laten een grote minachting van het bedrijf voor de toezichthouder zien”, zegt Schouten. Zij wijst erop dat de overtredingen doorgingen, ook nadat de beelden in het nieuws waren geweest en de NVWA het slachthuis onder verscherpt toezicht had geplaatst.

De minister noemt de sluiting daarnaast een signaal aan de gehele sector. “Misstanden worden niet getolereerd en indien misstanden opnieuw in dit slachthuis of andere slachthuizen worden geconstateerd, aarzelt de NVWA niet om opnieuw hard op te treden.”

De Tweede Kamer droeg Schouten al meer dan een jaar geleden op de slachterijsector per direct een verlaging van de snelheid van slachten op te leggen. Zij laat weten daar nog altijd “onderzoek” naar te laten doen, maar heeft de NVWA opdracht gegeven in afwachting van de uitkomsten daarvan in ieder geval geen verhogingen toe te staan.