FunX overhandigt Keti Koti-petitie aan Tweede Kamer

Foto: ANP

Radiozender FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives hebben dinsdagmiddag hun veelbesproken petitie aan de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken overhandigd. Daarin vragen de partijen om van 1 juli, de dag waarop de slavernij werd afgeschaft, een nationale feest- en herdenkingsdag te maken.

De petitie is zo’n 60.000 keer ondertekend. Bij de overhandiging waren onder anderen Jerry Afriyie (Nederland Wordt Beter), Fernando Halman (FunX), PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann en GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet aanwezig.

De initiatiefnemers willen dat de Tweede Kamer zich buigt over hun wensen. Naast een nationale feest- en herdenkingsdag op Keti Koti, willen ze dat de Nederlandse staat formeel excuses aanbiedt voor de rol van ons land in het slavernijverleden. Vorige week deed de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dit namens Amsterdam tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij.

Eerder hielden de vier grote steden al een pleidooi om van Keti Koti, wat Ketenen Gebroken betekent, een nationale feestdag te maken. Regeringspartij D66 sloot zich hier vorige week bij aan.