Boeren betonen respect aan Peter R. de Vries en familie

Foto: ANP

Actievoerende boeren hebben op verschillende plaatsen stilgestaan bij de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Bij aanvang van de regionale protesten hielden ze een minuut stilte. Dat deden ze “uit respect en medeleven”, liet actiegroep Farmers Defence Force weten.

Ook op het Malieveld in Den Haag werd aan het begin van het protest stilgestaan bij de gebeurtenis. Bestuurslid Erik Luiten van actiegroep Agractie sprak van een “vreselijke gebeurtenis”. Hij zei te hopen dat De Vries, die zwaargewond raakte toen hij dinsdagavond werd neergeschoten in Amsterdam, het zal overleven. “Wij denken natuurlijk aan hem en zijn naasten.”

De protestacties in Den Haag, Den Bosch, Assen, Zwolle en Arnhem gingen verder volgens planning door. Omroep Flevoland meldde dat een lokale afdeling van Agractie daar heeft besloten niet meer te gaan protesteren vanwege de aanslag op De Vries. Boeren uit de provincie hebben zich wel op eigen initiatief aangesloten bij de protesten.

De actievoerders protesteren tegen het stikstofbeleid van de overheid en voorstellen om boeren uit te kopen in de buurt van gevoelige natuurgebieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om gebieden als het Groene Hart en de Gelderse Vallei. Ze zijn onder meer fel tegen gedwongen verkoop van boerenbedrijven, een van de opties die een volgend kabinet heeft om de stikstofuitstoot door de sector terug te dringen.