Brede buitenlandse aandacht voor neerschieten Peter R. De Vries

Foto: ANP

Het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries wordt breed opgepikt in buitenlandse media.

De schietpartij haalt bijvoorbeeld de site van het Duitse tijdschrift Der Spiegel en de Britse krant The Independent. Er wordt onder meer gewezen op zijn internationale bekendheid vanwege zijn onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba. De Duitse krant Rheinische Post bericht dat Nederland is geschokt door de aanslag op de ‘Prominenter Kriminalreporter’, de bekende misdaadverslaggever.

Op de nieuwssite van de Britse omroep BBC stond het bericht over de schietpartij woensdagochtend vroeg bovenaan de lijst met meest gelezen berichten. Een correspondente schrijft dat De Vries bekend is geworden met berichtgeving over het type misdrijven waar hij nu zelf het slachtoffer van is geworden. Hij kwam in Nederland ook vaak op televisie als gast in praatprogramma’s, legt ze uit aan haar lezers.

Bezoekers van de website van het Belgische Het Laatste Nieuws kregen woensdag direct berichtgeving over De Vries te zien. Daar is de bovenkant van de site voor vrijgemaakt. De krant publiceerde daar onder meer een portret van “de misdaadjournalist die cold cases oplost alsof het niets is”. De krant De Morgen had ook een portret en noemde De Vries “Nederlands bekendste misdaadverslaggever”.

Amerikaanse media besteden ook aandacht aan de aanslag op de ‘bekende misdaadverslaggever’. De krant The New York Times schrijft dat in Nederland al eerder bekende figuren zijn aangevallen in de openbare ruimte. De krant noemt onder meer de moord op Pim Fortuyn in 2002 en de moordaanslag op filmmaker Theo van Gogh in 2004.

Het Belgische persbureau Belga en het Britse Reuters gaven na het neerschieten van De Vries een alarm. Het Duitse persbureau DPA meldde ook al snel dat de “prominente” reporter met een schot in zijn hoofd naar een ziekenhuis was gebracht. Ook Franse media schrijven over De Vries. AFP omschrijft hem als “een persoonlijkheid die in Nederland bekend staat om zijn rol in meerdere strafzaken. Hij trad regelmatig op als woordvoerder van slachtoffers of in de naaste kring van kroongetuigen”.

Ook in Aziƫ is er aandacht. De South China Morning Post wijdt een artikel aan de misdaadverslaggever waarin onder meer zijn werk rond de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken wordt beschreven. Ook de vermeende doodsbedreiging van Ridouan Taghi aan het adres van De Vries komt aan de orde.