Verdachten neerschieten Peter R. de Vries blijven in de cel

Foto: ANP

De twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, blijven voorlopig in de cel. De rechter-commissaris heeft vrijdag de hechtenis van de mannen met twee weken verlengd. De rechter-commissaris ziet “op dit moment voldoende bezwaren en gronden om de twee mannen in voorarrest te houden”.

De verdachten zijn een 35-jarige Pool uit Maurik (Gelderland) en een 21-jarige man uit Rotterdam. De Rotterdammer is de vermoedelijke schutter. Beide verdachten zitten in beperkingen, dat wil zeggen dat ze alleen met hun advocaat contact mogen hebben. “Het opsporingsonderzoek gaat voort”, laat het Openbaar Ministerie weten. “Omdat de verdachten in beperkingen zitten, is het OM terughoudend met het geven van informatie over dit onderzoek.”

Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op het leven van De Vries. Over maximaal twee weken moeten zij voor de raadkamer van de rechtbank verschijnen. Daar kan de hechtenis met maximaal negentig dagen worden verlengd.

De Vries (64) werd dinsdagavond neergeschoten in de buurt van het Leidseplein en ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis. Hij vecht daar voor zijn leven, liet de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema eerder weten. Zoon Royce de Vries schreef woensdag namens de familie op Twitter dat “de grootste nachtmerrie” werkelijkheid was geworden. “Wij als familie omringen Peter met liefde en hoop in deze moeilijke fase. Veel is nog onzeker, maar wat vaststaat is dat alle steunbetuigingen uit het hele land nu enorm veel steun bieden.”

Het incident gebeurde toen het nog erg druk op straat was. Veel getuigen zagen De Vries neergeschoten worden en daarna iemand wegrennen. Hierdoor kon er snel een duidelijk signalement komen en konden de verdachten al dinsdagavond worden aangehouden.