Grapperhaus: De Vries onderdeel van fundament van de rechtsstaat

Foto: ANP

“Een moedig man is dood, vermoord”, schrijft demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus in reactie op het overlijden van Peter R. de Vries. De minister prijst zijn kritische en vasthoudende houding, en menselijkheid ten opzichte van de slachtoffers. “De moord op Peter R. de Vries is dan ook niets minder dan een directe aanslag op onze samenleving.”

Grapperhaus noemt De Vries als journalist “een waakhond van onze rechtsstaat”. “Zijn hele leven spoorde hij onrecht op. Daarmee leverde hij een enorme bijdrage aan onze democratische rechtsstaat. Hij maakte deel uit van het fundament daarvan.” De minister betuigde ook zijn medeleven met De Vries’ “familie, collega’s en vele vrienden”.

De minister reageerde eerder al geëmotioneerd op het nieuws over de moordaanslag op De Vries. Toch waarschuwde hij dat de strijd tegen de georganiseerde misdaad, die mogelijk verantwoordelijk is voor de dood van de journalist, er een zal zijn van een lange adem. Dat deed hij ook al na de moord op advocaat Derk Wiersum. “Ik heb na die verschrikkelijke moord in september 2019 ook gezegd: mensen, dit is echt een strijd, een gevecht van tien jaar.”

De minister laat ook uitzoeken of mensen die bedreigd worden voldoende worden beschermd. Een speciaal adviescollege was daar al mee bezig. Daarnaast wordt een onafhankelijk onderzoek geopend naar de bewaking van Peter R. de Vries, dat weer losstaat van het strafrechtelijk onderzoek naar de moordaanslag. De twee onderzoeken vullen elkaar aan, en de resultaten worden in september verwacht, schreef de minister aan de Tweede Kamer.