Meer dan 11.000 nieuwe coronagevallen in een dag

Foto: ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen loopt verder op. Voor het eerst sinds eerste kerstdag, bijna zeven maanden geleden, zijn in 24 uur tijd meer dan 11.000 positieve tests geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend 11.064 meldingen.

Precies een week geleden waren er iets meer dan 5400 positieve tests. Twee dagen later meldde het RIVM al meer dan 10.000 nieuwe gevallen. Daarna volgde een klein dipje, zoals vaker gebeurt na het weekeinde, maar op woensdag kwamen er bijna 10.500 bevestigde besmettingen bij.

In de afgelopen zeven dagen zijn ruim 64.000 mensen positief getest, gemiddeld bijna 9200 per dag. In de zeven dagen ervoor waren er iets meer dan 16.000 nieuwe gevallen en nog een week eerder bijna 4300. Dat betekent dat het aantal positieve tests in twee weken tijd met bijna 1406 procent is toegenomen. Daarom is Nederland rood geworden op een Europese coronakaart en geldt de situatie in vrijwel het hele land als ernstig of zeer ernstig, de twee hoogste risiconiveaus die er zijn.

In Amsterdam kwamen de afgelopen dag 1276 besmettingen aan het licht, gevolgd door Rotterdam (678) en Groningen (421). Utrecht telde 372 positieve tests en Den Haag 333. Ook in steden als Tilburg, Nijmegen, Breda, Eindhoven en Arnhem kregen veel mensen te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In slechts vier gemeenten testte niemand positief. Dat zijn Dantumadiel en Schiermonnikoog in Friesland, Staphorst in Overijssel en Vaals in Limburg. Op woensdag waren Urk, Vlieland en Schiermonnikoog de enige gemeenten zonder nieuwe gevallen. Eind juni waren er dagelijks 150 tot 180 gemeenten waar niemand positief testte.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met drie. Het gaat om twee mensen uit Amstelveen en een inwoner van Diemen. Wanneer een coronapatiƫnt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd, dus mogelijk zijn deze personen al eerder overleden. Een paar weken geleden begon het aantal positieve tests te stijgen, sinds deze week neemt ook het aantal ziekenhuisopnames weer toe, maar het aantal sterfgevallen blijft voorlopig nog redelijk stabiel.

Sinds het begin van de uitbraak zijn 1,76 miljoen Nederlanders positief getest op het coronavirus. Bij de huidige cijfers duurt het nog een paar dagen voor de grens van 1,8 miljoen bevestigde besmettingen wordt gepasseerd. Eind juli kan de grens van 2 miljoen gevallen worden bereikt. Van bijna 18.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Amsterdam heeft het hoogste aantal coronagevallen. In de afgelopen anderhalf jaar zijn 99.061 inwoners van de hoofdstad positief getest. Dat betekent dat de hoofdstad vrijdag vrijwel zeker door de grens van 100.000 gevallen gaat, als eerste gemeente. In Rotterdam zijn bijna 85.000 inwoners positief getest, in Den Haag ruim 57.000 en in de gemeente Utrecht ruim 37.000. Rotterdam heeft de meeste sterfgevallen (973). In elke gemeente is het coronavirus opgedoken. Vlieland en Rozendaal zijn de enige gemeenten zonder geregistreerde sterfgevallen.