Van den Burg: OM zal niet rusten voor daders zijn veroordeeld

Foto: ANP

“Met grote verslagenheid heb ik kennis genomen van het overlijden van Peter R. de Vries”, reageert Gerrit van den Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie. “Mijn gedachten zijn bij zijn familie en dierbaren. Een week lang heeft heel Nederland, ook de OM-collega’s, meegeleefd en hoop gehouden op een goede afloop. Een uniek man is niet meer.”

Hij belooft: “Het OM zal niet rusten voordat de daders en de verantwoordelijke(n) achter deze laffe aanslag zijn veroordeeld.” Twee mannen zijn inmiddels opgepakt voor het neerschieten van De Vries, vorige week dinsdag. Donderdag overleed de misdaadverslaggever aan zijn verwondingen.

“Peter was van grote waarde voor het OM. Op een constructieve manier heeft hij meegewerkt in de opsporing en door zijn onmiskenbare en niet aflatende inzet zijn strafzaken vlot getrokken. Politie en OM hebben veel van hem geleerd. Hij zal enorm gemist worden.” Van den Burg roemt “het onverzettelijke werk” in al de zaken waar De Vries zich voor heeft ingezet. Hij schrijft dat het OM dat zal voortzetten. “Hij laat een grote leegte achter.”

Officier van justitie Koos Plooij heeft De Vries meegemaakt in de strafzaak tegen Willem Holleeder. “De Vries heeft zijn nek uitgestoken in die zaak. Hij heeft bewijs aangeleverd dat we anders nooit hadden gehad. Ook heeft hij een belangrijke rol gespeeld om de zussen Holleeder zover te krijgen dat ze opstonden om tegen hun broer te getuigen.” Plooij merkte dat je als officier van justitie “prima met De Vries kon samenwerken”. “Ik heb hem leren kennen als een rechtdoorzee type, onverschrokken ook.”

De Limburgse officier Dave Mattheijs heeft De Vries nog uitgebreid telefonisch gesproken op de ochtend van 6 juli, de dag dat hij werd neergeschoten. Dat ging over de vermissingszaak van Tanja Groen, waar de misdaadverslaggever voor zijn dood hernieuwd aandacht voor had gevraagd. “Ik heb de laatste tijd heel intensief met Peter samengewerkt in deze zaak. En ook in de zaak Nicky Verstappen. Zo kende ik Peter met name, als vertrouwenspersoon van nabestaanden.”