Nederlander van 18 veilig terug na toeristische ruimtevlucht

Foto: ANP

De toeristische ruimtereis van de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen is voorbij. De capsule waar hij in zat, landde ruim 10 minuten na de lancering veilig in Texas, hangend aan parachutes. Eerder keerde de draagraket veilig terug op het platform.

Het vaartuig kwam tot een hoogte van 107 kilometer boven de aarde. Daarmee heeft Daemen de dampkring verlaten. Dat maakt hem de jongste astronaut ooit. Hij is ook de vierde geboren Nederlander die in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.

In het ruimtevaartuig zaten ook de rijkste mens op aarde, Jeff Bezos, zijn broer Mark en de 82-jarige Wally Funk. Zij is de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest. Funk maakte in de jaren zestig deel uit van de eerste lichting vrouwelijke astronauten van de Verenigde Staten, maar niemand van hen ging ooit de ruimte in.

Het was de eerste bemande vlucht van het ruimtevaartbedrijf van Bezos, Blue Origin. Dat wil toeristische vluchten naar de rand van de dampkring verkopen. Bezos is verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd met andere multimiljardairs als Richard Branson (Virgin Galactic) en Elon Musk (SpaceX), die zich ook op ruimtetoerisme hebben gestort. Zij proberen elkaar af te troeven. Eerder deze maand vloog Branson met zijn eigen ruimtevliegtuig naar ongeveer 86 kilometer hoogte.

Met de eerste vlucht wilde Bezos de aandacht op zichzelf en zijn bedrijf vestigen. Daarom zat Bezos zelf aan boord.

Blue Origin verkocht het laatste plekje aan boord aan de hoogste bieder. Een onbekend persoon betaalde zo’n 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) voor de reis, maar bleek niet te kunnen. Hij of zij gaat mee op een latere ruimtevlucht. Daarop mocht Daemen mee. Zijn vader, een belegger, had ook een bod op de vlucht uitgebracht. Blue Origin noemt Daemen “de eerste betalende klant”, maar het is niet bekend hoeveel hij of zijn vader heeft betaald.

Daemen wil in september, na terugkeer op aarde, in Utrecht natuurkunde gaan studeren.