Bezoekers: afscheid Peter R. de Vries indrukwekkend

Foto: ANP

“Het is mooi. Waardig.” Dat zegt een belangstellende die woensdagochtend als een van de eersten afscheid heeft genomen van de doodgeschoten misdaadverslaggever Peter R. de Vries in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Aan de gevel van het theater hangt een grote zwart-witfoto van De Vries, met zijn lijfspreuk ‘On bended knee is no way to be free’ en de jaartallen 1956-2021.

Veel mensen komen huilend naar buiten, sommigen houden elkaar vast. Volgens een bezoeker leggen sommige mensen bloemen neer bij de witte kist, met daarop rode rozen, en soms ook kaarten. De kist is omgeven met bloemen, van onder anderen de familie van Tanja Groen, RTL Boulevard, de familie van Nicky Verstappen en het advocatenkantoor van de zoon van De Vries, Royce, aldus bezoekers. “Die kist, die rozen. Al die foto’s en een portret van hem. Echt heel erg indrukwekkend”, zegt een van hen.

“Mijn vader was een enorme fan van hem. Die zei: we moeten hier heen. Ik hoopte nog zo dat hij het zou overleven”, vertelt een andere bezoeker. “Maar toen kwam de mokerslag.” Volgens de bezoeker zette De Vries zich ontzettend in voor anderen. “Ik kende hem niet persoonlijk, maar zo voelt het wel.”

In de ruimte waar de kist staat opgesteld, wordt rustige popmuziek gespeeld, waaronder De Vries’ lievelingsnummer A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum. Sommige mensen leggen een roos neer. Zichtbaar onder de indruk slaan mensen een kruisje, geven een kushandje of staan gewoon even stil en kijken naar de baar en de bloemen. Ook hangt er een gesigneerd shirt van Ajax, waarvan De Vries supporter was. Het voetbalshirt, met de krabbel van Ajacied Jari Litmanen, was bedoeld voor het graf van Nicky Verstappen, maar kwam te laat binnen. De Vries bewaarde het op zijn kantoor als reminder dat de zaak moest worden opgelost.

Een moeder en haar dochter geven aan dankbaar te zijn dat ze afscheid konden nemen van de overleden misdaadjournalist. “Het was erg indrukwekkend”, aldus de huilende moeder. “Het doet pijn aan mijn hart dit”, zegt een andere vrouw die het theater uitkomt. “Ik vind het zo erg dat iemand zo aan zijn einde komt, het is echt abnormaal. Het was zo’n lieve man die voor iedereen, maar dan ook echt iedereen klaarstond. Dus ja, dit doet me heel erg veel pijn.”

Volgens een andere bezoeker is dit het minimale dat ze terug kunnen doen na alles wat De Vries heeft gedaan. “Want hij heeft zoveel voor Nederland betekend, hij heeft zich voor zoveel zaken ingezet.”

“Het was heel emotioneel”, vertelt een andere bezoeker. “Dat deze man zo aan zijn einde komt, ik heb er geen woorden voor. Hij heeft zoveel voor ons allemaal betekend.” Een andere bezoeker vertelt dat ze veel ongeloof voelt. “Het is niet onder woorden te brengen.” Het was fijn om hier afscheid te kunnen nemen, vertelt ze. “Maar het is jammer dat het nodig is.”

De belangstellenden zijn van heinde en verre naar Carré gekomen: Zwolle, Kampen, Dordrecht, Friesland en Limburg. Maar ook Amsterdammers en inwoners van Amstelveen, waar De Vries opgroeide, komen om afscheid te nemen.