BIJ1: Gario vertoonde manipulatief gedrag naar andere leden

Foto: ANP

De uit BIJ1 gezette Quinsy Gario heeft volgens de partij “manipulatief en toxisch gedrag” getoond binnen de partij. Bij het bestuur kwamen al tijdens de campagne voor de landelijke verkiezingen in maart signalen binnen van vrijwilligers die onder meer gingen “over het zaaien van tweedeling onder vrijwilligers en kandidaten, mannelijke dominantie en manipulatief gedrag ten opzichte van andere actieve leden” liet de partij op Twitter weten. Gario laat aan de NOS weten dat hij niets herkent van deze beschuldigingen.

BIJ1, met één zetel door Sylvana Simons vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, hield zaterdag een algemene ledenvergadering. Het digitale overleg was niet toegankelijk voor de media, maar de partij twitterde erover.

De partij maakte begin deze week bekend aan de leden dat Gario, nummer 2 op de kandidatenlijst, uit de partij is gezet. Het bestuur sprak van “signalen” die waren binnengekomen over de activist en kunstenaar. Daarna heeft op verzoek van BIJ1 een advocatenkantoor een onderzoek uitgevoerd met “verontrustende bevindingen”, werd gemeld. Vanwege de privacy en de behoefte aan een gesprek met Gario, stelde de partij toen niet verder te willen uitweiden over de situatie.

Tijdens de al geplande vergadering zaterdag wilden kritische leden meer duidelijkheid. In de tweets zaterdag staat dat het rapport rept van “zin doordrijven, stoken, disrespectvolle omgang, groepsdruk creëren, voor het blok zetten, weglopen, niet openstaan voor gesprek en meer”. Volgens partijvoorzitter Jursica Mills is Gario meerdere keren uitgenodigd voor een gesprek, maar kon hij pas eind juli.

In de tussentijd lekte de situatie uit via Trouw, tot ongenoegen van BIJ1, die eerst met Gario wilde praten. Dat gebeurt niet, maar reacties in enkele media dat hij geen weerwoord kon geven, zijn volgens Mills onwaar. Ze betreurt de onrust in de partij en onjuistheden in de media.

Volgens de partij kwam Quinsy in april 2020 in beeld voor de lijst. “Hij is een grondlegger van een nieuwe antiracisme-generatie. In november kwamen er echter al negatieve signalen binnen van mensen. Een lijstduwer trok zich terug vanwege, zo bleek later, zijn aanwezigheid.” Ook in de maanden erna kwamen er meer signalen binnen. Daarop volgt een gesprek met Gario, maar de signalen blijven aanhouden, is te lezen in de tweets.

Mills biedt aan degenen die meldingen over Gario indienden excuses aan. Het gaat om zestien melders, “van kleur, witte mensen en zwarte mensen”. Mills vindt dat het bestuur is tekortgeschoten bij het tijdig verhinderen van “toxisch gedrag” en de melders te lang in onzekerheid liet verkeren. Volgens haar zal de partij meer inzetten op interne veiligheid.

Gario zegt in een reactie op de uitlatingen van Mills en partijleider Sylvana Simons tegen de NOS dat hij onthutst is, geschrokken en verdrietig. Volgens hem is niet gesproken met hem over de signalen van onveiligheid. Hij zegt dat hij integer is en dat het vertrouwen dat hij had in de partij nu is geschonden, aldus de NOS.