Nederlandse robotarm komt aan bij ruimtestation ISS

Foto: ANP

Een meterslange robotarm die in Nederland is gemaakt, komt aan bij zijn nieuwe werkplek, het internationale ruimtestation ISS. De European Robotic Arm (ERA) moet de bewoners van het ruimtelab de komende jaren helpen bij allerlei klusjes, waaronder ruimtewandelingen, inspecties en wetenschappelijke experimenten. Hij kan zelfs rondlopen over de buitenste wand van het ISS.

De 11 meter lange robotarm was vorige week woensdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. De capsule die de ERA naar het ISS moet brengen, kreeg motorproblemen in de baan rond de aarde. Bovendien haperde het systeem waarmee de capsule moet aankoppelen aan het ISS. Vier dagen lang was het spannend of alles goed zou verlopen, maar dat is gelukt. Rond 15.25 uur Nederlandse tijd moet het vaartuig met de robotarm arriveren bij het ISS.

De ERA zit vastgekoppeld aan een nieuwe Russische uitbouw van het ISS, de module Nauka (Wetenschap).

Het werk aan de ERA begon al in de jaren 80, maar de plannen werden meerdere keren veranderd en lanceringen werden keer op keer uitgesteld. De Nederlandse astronaut André Kuipers zou de robotarm in 2012 in ontvangst nemen toen hij zelf in het ISS woonde, maar dat ging niet door.

De ontwikkeling en de bouw van de arm hebben ongeveer 360 miljoen euro gekost. Daarvan droeg Nederland zo’n 240 miljoen euro bij. Hoofdaannemer is het bedrijf Airbus Defence and Space in Leiden. Dat werd in de jaren zestig opgericht onder de naam Fokker Ruimtevaart en heette later Dutch Space.