Opnieuw drukte op wegen in Europa

Foto: ANP

Zondag was het opnieuw druk op verschillende wegen in Europa. Volgens de ANWB was er opvallend veel vertrekkend vakantieverkeer onderweg, maar is het ergste fileleed inmiddels geleden. Sinds ongeveer 15.00 uur neemt de ergste vertraging op de Europese wegen af.

In Duitsland was zondag als voorspeld behoorlijk wat vertraging door terugkerend vakantieverkeer. In andere Europese landen zoals Frankrijk, Italië en Oostenrijk was er echter meer vertraging richting het zuiden, wat wijst op vertrekkende vakantiegangers. “Ik denk dat veel mensen dachten: we vermijden Zwarte Zaterdag, wat wij ook aanbevolen, en laten we zondag gaan”, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Zaterdag deed Zwarte Zaterdag in Frankrijk zijn naam eer aan, met op het hoogtepunt rond het middaguur 1090 kilometer file op de Franse wegen naar de vakantiegebieden. Ook op wegen in andere Europese landen was het druk, zoals in Duitsland, bij de Gotthardtunnel en in Italië op de A22 van de Brennerpas naar Verona.

Zondag was het dus echter ook druk op wegen richting vakantiebestemmingen, hoewel het wel een paar uur scheelde met zaterdag, geeft de woordvoerder van de ANWB aan. “Het was echt wel wat rustiger.” Op de A22 vanaf de Brennerpas naar het Italiaanse Verona bedroeg de vertraging zondag bijvoorbeeld meer dan twee uur. “Dat scheelde een uur vergeleken met zaterdag. Maar het is nog steeds heel druk.”

Ook was er een knelpunt dat zich zaterdag niet voordeed. Vanuit Slovenië was er forse vertraging bij de Karawankentunnel richting het Oostenrijkse Villach. Dat leverde zondag zo’n 1,5 uur extra reistijd op, terwijl dat zaterdag steeds een halfuurtje was. “Er zijn blijkbaar veel mensen uit Kroatië onderweg naar Europa.”

Een bekend knelpunt in Zwitserland is de A2 bij de Sint Gotthardtunnel richting het Italiaanse Chiasso. Daar moesten weggebruikers zondag een groot deel van de middag rekenen op twee uur vertraging. In Oostenrijk was het vooral op de A10 ten zuiden van Salzburg heel druk, en in Duitsland vooral op de A7 vanuit Oostenrijk richting het Duitse Ulm en de A3 tussen Würzburg en Neurenberg.

In Frankrijk was het ook filerijden, maar op de Autoroute du Soleil was het zondag wel minder druk dan zaterdag. Vooral zondagochtend liep verkeer er veel vertraging op, bijvoorbeeld op de A7 vanaf Lyon naar het zuiden, maar dit verbeterde ‘s middags. Op de A10 richting Bordeaux is het zondagmiddag nog wel erg druk, vooral rond de stad Bordeaux. “Over een groot stuk van duizend kilometer heb je daar drie uur vertraging”, aldus de woordvoerder.