Aantal nieuwe coronagevallen daalt nog, maar heel langzaam

Foto: ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet meer zo snel als in de voorgaande weken. In de afgelopen week zijn maar iets minder positieve tests geregistreerd dan in de week ervoor. De daling lijkt af te vlakken.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag weer met de wekelijkse cijfers over de stand van de uitbraak. In de zes dagen na de laatste update zijn 15.881 positieve tests geregistreerd, gemiddeld bijna 2650 per dag. Dit betekent dat het weekcijfer dinsdag tussen de 18.000 en 19.000 kan uitkomen. Dat zou een daling van 10 tot 15 procent zijn ten opzichte van vorige week.

Half juli piekte de huidige coronagolf. In een week tijd waren er bijna 70.000 positieve tests. Een week later was dat bijna gehalveerd naar ruim 37.000. Vorige week volgde weer bijna een halvering, naar iets meer dan 21.000.

Het RIVM meldt ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Dat aantal lijkt verder te dalen. Vorige week meldde de dienst 541 nieuwe opnames in een week tijd, iets lager dan de week ervoor. De piek lijkt bereikt, stelde het RIVM toen. Het aantal sterfgevallen dat in een week tijd is gemeld, stijgt nog wel. Dat komt waarschijnlijk uit op ongeveer 40, het hoogste niveau in zo’n twee maanden tijd. Vorige week meldde het RIVM 28 sterfgevallen en de week ervoor 21.

Het RIVM berekent dinsdag ook het nieuwe reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt. Het schommelt sinds een tijdje rond de 0,7. Zo’n laag getal wijst erop dat het virus steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten. De uitbraak kan dan langzaamaan doven. Begin juli stond het reproductiegetal op 3, het hoogste niveau ooit. Het cijfer gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn.