Eerste provincies waarschijnlijk oranje op Europese coronakaart

Foto: ANP

Voor het eerst in ongeveer een maand tijd zijn er delen van Nederland met zo weinig nieuwe coronagevallen, dat ze waarschijnlijk oranje kleuren op een speciale kaart van Europa. Het waarschuwingsniveau voor Zeeland, Friesland, Groningen en Drenthe gaat donderdag vermoedelijk omlaag.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Vorige week ging Groningen van donkerrood, het hoogste niveau, naar rood. Dat gold toen ook voor Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg. De provincies Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe waren al rood en bleven daar toen op staan. Dat betekent dat heel Nederland momenteel rood is. De verlaging was voor Duitsland aanleiding om de regels voor Nederlandse bezoekers te versoepelen. Berlijn ziet Nederland niet meer als een hoogrisicogebied.

De acht andere provincies blijven donderdag waarschijnlijk op rood staan, hoewel Gelderland net boven de grens zit. Een kleine correctie van de cijfers kan genoeg zijn om ook die provincie te laten zakken naar oranje.

Op de vakantiebestemmingen neemt het aantal positieve tests juist toe. Zo is vrijwel heel Spanje momenteel donkerrood. Dat is ook de waarschuwingskleur voor de Franse Middellandse Zeekust, Corsica en het Griekse eiland Kreta. Bestemmingen als Portugal, de regio Parijs, Normandië, Sardinië en Toscane zijn rood.