Kamer wil advies over staatssecretarissen die ook Kamerlid zijn

Foto: ANP

De Tweede Kamer wil dat de Raad van State zich buigt over de vraag of de onlangs benoemde nieuwe staatssecretarissen hun Kamerzetel mogen behouden. Na ontvangst van dat advies komt er een debat over de kwestie met demissionair premier Mark Rutte.

Sinds de Tweede Kamerverkiezingen in maart zijn de Kamerleden Dilan Yeşilgöz (VVD), Dennis Wiersma (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) als staatssecretaris toegetreden tot het demissionaire kabinet. Sommige partijen vinden dat zij hun zetel moeten opgeven, omdat bewindspersonen volgens de Grondwet niet ook parlementariër kunnen zijn.

Een uitzondering geldt voor demissionaire bewindspersonen en die is volgens premier Mark Rutte ook van toepassing op de nieuw aangestelde staatssecretarissen. Zij mogen wel Kamerlid zijn maar niet het woord voeren in debatten waar andere kabinetsleden beleid verdedigen, een stemverklaring afleggen of optreden als plaatsvervangend voorzitter.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp zei afgelopen weekeinde dat op basis van de Grondwet niet zonder meer gesteld kan worden dat de demissionaire staatssecretarissen hun Kamerlidmaatschap moeten opgeven. Zij opperde daarbij wel dat de Kamer de Raad van State kan vragen hoe het betreffende artikel in de Grondwet moet worden uitgelegd. Op voorstel van de SGP gebeurt dat nu ook. Kenners van het staatsrecht Wim Voermans en Bert van den Braak waren eerder kritisch over de gang van zaken.

Wat SP, PVV en BIJ1 betreft zouden de staatssecretarissen ook zelf uitleg moeten komen geven in de Tweede Kamer. Maar een ruime meerderheid besloot dat het voldoende is als Rutte bij het debat aanwezig is. Bergkamp zal de Raad van State vragen snel met het advies te komen zodat de Kamer er snel over kan spreken.