Oud-Hells Angels-kopstuk Lysander de R. naar andere gevangenis

Foto: ANP

Het voormalige Hells Angels-kopstuk Lysander de R. (39) is uit zijn cel in het Justitieel Complex Zaanstad gehaald en overgeplaatst naar een andere gevangenis. Zijn advocaat Remco Kint bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf. Naar welke andere gevangenis hij is gebracht, weet zijn advocaat nog niet.

“Ik kan het bevestigen, maar meer dan dat weet ik op dit moment niet. Ik heb de cliënt zelf nog niet gesproken.” De advocaat heeft het zelf nagevraagd bij de gevangenis in Zaanstad, zegt hij.

De R. was eerder president van de Haarlemse Hells Angels-chapter. Hij werd in 2018 veroordeeld tot een celstraf van negen jaar. De Telegraaf schrijft dat de R., die de huidig voorman zou zijn van motorclub MC Hardliners, personeelsleden en andere gedetineerden van het Justitieel Complex Zaanstad intimideerde.

Ook zouden personeelsleden van de gevangenis aan De Telegraaf hebben verteld dat hij zorgde voor “een schrikbewind”. Daarbij zou hij zijn huidige motorbende aansturen vanuit de gevangenis.

Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) wordt hier onderzoek naar gedaan, maar is dit niet uitzonderlijk. “In een gevangenis is met grote regelmaat sprake van kleinere en grote incidenten. Die worden altijd onderzocht”, schrijft DJI in een verklaring.

“Zonder in te kunnen gaan op alle genoemde zaken omdat het een individuele gedetineerde betreft, kunnen we bevestigen dat incidenten zijn nagetrokken en de volledige aandacht hebben”, aldus een woordvoerder.