Twee verdachten aangehouden voor aanslag op Groningse journalist

Foto: ANP

De politie in Groningen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee mannen aangehouden op verdenking van brandstichting en poging tot moord op een journalist in Groningen.

De nacht ervoor zouden de verdachten van 31 en 32 jaar oud, beiden uit Groningen, brandend materiaal in en tegen het huis van de journalist hebben gegooid. Niemand raakte gewond, de journalist en zijn partner kwamen met de schrik vrij.

Onduidelijk is nog wat het motief is geweest voor de aanslag op Willem Groeneveld, journalist van stadsblog Sikkom, een nieuwssite over de stad Groningen. Dat wordt onderzocht. De politie had donderdag beelden gedeeld van de aanslag waarop de verdachten herkenbaar te zien waren. Door onderzoek en tips die daarna binnenkwamen, kon de politie de twee mannen aanhouden.

Groeneveld is opgelucht dat de verdachten zijn aangehouden. “Ik ben heel blij dat de politie en justitie zich zo hebben ingezet. Hopelijk kan ik mijn leven nu weer een beetje oppakken.” De journalist zegt dat hij “regelmatig mensen boos maakt met artikelen”. Groeneveld kreeg eerder al te maken met intimidaties en bedreigingen, zijn ruiten werden al eens ingegooid.

De politie zei eerder niet over de aanleiding te speculeren, maar stelde: “Ongeacht het motief staat vast dat journalisten in alle vrijheid hun werk moeten kunnen doen.”