Cornald Maas roept op kabinetsleden te mijden bij premières

Foto: ANP

Televisiemaker Cornald Maas roept theatermakers op geen kabinetsleden meer uit te nodigen voor premières. Aanleiding is dat de coalitiepartijen en het demissionaire kabinet volgens hem niet hebben gereageerd op de actie Unmute Us van de evenementensector.

Zaterdag gingen tienduizenden mensen in meerdere steden de straat op uit onvrede over het coronabeleid van het demissionaire kabinet. Ze vinden het moeilijk te verteren dat voetbalwedstrijden en Formule 1-races gehouden mogen worden, met vaak veel publiek, terwijl festivals en concerten nog wekenlang niet mogen doorgaan.

“Even tussentijds een oproepje aan theaterproducenten, toneelgezelschappen, concert- en eventorganisatoren, mede nav nieuwe staaltjes dédain en uitblijven van enige reactie op Unmute Us: op ’n enkele uitzondering na nooit meer kabinetsleden uitnodigen voor premières van eea”, schrijft Maas op Twitter.

In een brief die de organisatie achter Unmute Us deze week stuurde, werden tien vragen aan demissionair premier Mark Rutte en de demissionaire ministers gesteld, onder meer waarom festivals pas op 20 september weer eventueel mogen opstarten. Ook wordt gevraagd of demissionair premier Rutte begrijpt dat zijn kabinet “hiermee de geschiedenis zal ingaan als het demissionaire kabinet dat eigenhandig zijn vaderlandse cultuursector de nek omdraaide”.

De organisatie wil voor het weekend antwoord op de vragen. Komt dat antwoord niet dan dreigen nieuwe acties.