Nederland roept mensen op niet meer naar luchthaven Kabul te gaan

Foto: ANP

Nederland roept mensen in Afghanistan op niet meer naar het vliegveld van Kabul te komen. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De situatie bij de luchthaven is te gevaarlijk en de toegangspoorten zijn gesloten. Het ministerie roept mensen op om naar een veilige locatie te gaan.

Nog honderden mensen staan op lijsten om geëvacueerd te worden. Aan de evacuatieoperatie komt vermoedelijk snel een einde. Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) zei woensdag al dat de tijd dringt. België liet later die dag al weten te stoppen met de evacuatie.

Kaag gaf ook aan dat niet alle mensen geëvacueerd kunnen worden. Elke dag melden zich nog mensen bij de Nederlandse ambassade die willen vertrekken. Er zijn de afgelopen dagen bijna 2000 mensen uit Kabul naar Nederland gebracht.

De Amerikaanse en Britse regering roepen hun burgers ook op om niet meer naar de internationale luchthaven te komen. Ook wordt geadviseerd om daar weg te gaan. Rond de luchthaven hebben zich duizenden mensen verzameld die hopen weg te komen.

De Taliban hebben laten weten geen Afghanen meer toe te laten tot het vliegveld. Drie bussen met Nederlandse evacués stond de hele woensdag vast bij de luchthaven. Een aantal Afghanen die in de bussen zat, is eruit gehaald. Daarna konden de bussen toch nog de luchthaven bereiken.

De Amerikaanse militairen vertrekken op 31 augustus. Maar zij zullen het vliegveld al dagen eerder afsluiten om hun eigen mensen en materieel het land uit te kunnen brengen. De Amerikanen geven aan wanneer landen met hun evacuatieoperaties moeten stoppen.