Remkes gaat met zes partijen praten over minderheidscoalitie

Foto: ANP

De nieuwe informateur Johan Remkes gaat de komende dagen allereerst praten met alle zes de partijen die de afgelopen maanden geen overeenstemming konden vinden over een meerderheidscoalitie. Daarmee wil hij een poging doen om de vorming van een minderheidskabinet op weg te helpen. Een constructieve houding van al die partijen is volgens hem nodig om zo’n minderheidsvariant kans van slagen te geven.

Remkes spreekt woensdag met partijleiders Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA). Het ligt voor de hand dat een minderheidscoalitie bestaat uit een combinatie uit die drie partijen. Donderdag gaat hij om tafel met Lilianne Ploumen (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). “Ik sluit zeker niet uit dat ik later ook nog met andere partijen kom te spreken”, aldus de voormalige VVD-minister.

In een eerste toelichting op zijn opdracht zei Remkes dat succes niet gegarandeerd is. Het is aan de partijen om stappen te zetten om uit de impasse te komen. Dat betekent wat hem betreft dat het gedaan moet zijn met elkaar uitsluiten. “Als die houding zo blijft, dan ben ik er snel klaar mee.” Hij verwacht overigens dat de partijen zich verantwoordelijk zullen opstellen.

Remkes wil zorgvuldig te werk gaan, maar zal “niet meer tijd nemen dan nodig”. Hij wil geen deadline stellen, “maar in de loop van oktober moet wel een hoop duidelijk zijn”. Er zijn dringende problemen die om een oplossing vragen. Ook zelf heeft hij ook andere dingen te doen. Hij werd eerder dit jaar aangesteld als waarnemend gouverneur in Limburg, waar hij een diepe bestuurscrisis op te lossen heeft.

De Tweede Kamer steunde dinsdag na een lang debat een voorstel om Remkes de mogelijkheden voor een minderheidskabinet te laten onderzoeken. Na meer dan vijf maanden vruchteloos formeren moest de vorige informateur, Mariƫtte Hamer, concluderen dat er geen mogelijkheden zijn voor een meerderheidskabinet. Verschillende persoonlijke blokkades die partijen opwerpen zijn daar de oorzaak van.

VVD en CDA willen niet onderhandelen met zowel de PvdA als GroenLinks, terwijl die twee partijen juist niet zonder elkaar willen komen praten. D66 wil niet verder met de ChristenUnie, en die partij heeft zelf laten weten weinig te zien in het document op hoofdlijnen dat de twee liberale partijen afgelopen zomer samen schreven.