Nederlanders op nieuwe evacuatievlucht uit Kabul, zeggen bronnen

Foto: ANP

Ook Nederlandse paspoorthouders hebben toestemming gekregen om Afghanistan te verlaten met een nieuwe evacuatievlucht uit Kabul. Er mogen ongeveer 200 Afghanen met een dubbele nationaliteit mee met een toestel van Qatar Airways, zeggen anonieme diplomaten tegen de krant The Washington Post.

Op de lijst met mensen die mee mogen staan ook mensen met Amerikaanse, Britse, Italiaanse, Oekraïense, Canadese en Duitse paspoorten. De Taliban zijn volgens een ingewijde door de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad onder druk gezet om de groep te laten vertrekken.

Het gaat naar verluidt om de eerste vlucht waarmee een grote groep buitenlandse burgers kan vertrekken sinds het einde van de chaotische evacuatie van vorige maand. Toen haalden westerse landen meer dan 120.000 mensen uit de Afghaanse hoofdstad, die in handen was gevallen van de extremistische Taliban.

Leden van de Taliban en functionarissen uit Qatar waren donderdag naar het vliegveld gekomen, schrijft de krant. Daar zijn met hulp van Qatar reparaties uitgevoerd en de luchthaven zou inmiddels weer bijna helemaal functioneel zijn.

De gezant van Qatar, Mutlaq al-Qahtani, zei dat eigenlijk geen sprake meer is van een evacuatie. Hij ziet de vlucht als een hervatting van het normale reisverkeer. “We willen dat mensen dit zien als normaal”.

Het is nog niet helemaal zeker dat de vlucht kan vertrekken. Een woordvoerder van de Taliban zei tegen Bloomberg News dat het internationale vliegverkeer pas over drie dagen wordt hervat. Vliegtuigen die donderdag zijn geland zouden hulpgoederen hebben afgeleverd en niet zijn bedoeld om buitenlandse burgers mee te nemen.