NVIC: intensive cares kunnen niet uitbreiden naar 1700 bedden

Foto: ANP

Ziekenhuizen zijn niet in staat om de capaciteit van de intensive cares uit te breiden naar 1700 bedden als dat nodig is bij een nieuwe coronagolf. Het maximum is 1350 bedden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en de beroepsvereniging V&VN IC. Zij hebben vrijdag een zogeheten opschalingsplan gepresenteerd.

Dat het eerder afgesproken aantal niet kan worden gehaald, komt onder meer door de “uitgestelde zorg”. Mensen die tijdens de eerste en tweede golf niet konden worden behandeld, moeten nu alsnog worden geholpen. Bovendien is er minder personeel beschikbaar, “de uitstroom is hoger gebleken dan de instroom”. Dat komt volgens de opstellers door “het continu opzoeken van de grens”. Ziekenhuizen kampen ook met een hoog ziekteverzuim.

De intensive cares hebben momenteel iets meer dan 900 bedden beschikbaar, waarvan bijna 800 in gebruik zijn. Dat zijn niet alleen coronapatiënten, maar ook mensen met andere ernstige aandoeningen, de zogeheten non-Covid-patiënten. De capaciteit kan eerst omhoog naar 1150 bedden, maar dan moeten ziekenhuizen wel “strenger beoordelen welke patiënten wel en welke niet baat hebben bij ic-opname”. Bovendien kan zo’n verhoging niet te lang duren.

Als genoeg mensen van buiten bijspringen om de ic-artsen en -verpleegkundigen te helpen, zou de capaciteit op den duur verder omhoog kunnen naar 1350 bedden. Dat is vier weken lang vol te houden, maar de kwaliteit van de zorg gaat dan wel achteruit, schrijven NVIC en V&VN IC. Als het aantal patiënten die grens overschrijdt, of als het langer dan vier weken duurt, komt ‘code zwart’ in beeld. Dan moeten artsen kiezen welke patiënten nog kunnen worden geholpen en wie niet. Die laatste mensen kunnen dan overlijden.

Op het hoogtepunt van de eerste golf, in april vorig jaar, lagen er meer dan 1500 mensen op de intensive cares. Dit waren vrijwel alleen coronapatiënten. De reguliere zorg lag toen vrijwel helemaal stil. Bij de tweede, derde en vierde golf werd geprobeerd om de reguliere zorg zo veel mogelijk door te laten gaan. Als het even kon werden patiënten niet op een intensive care maar op een verpleegafdeling behandeld, en bij milde klachten konden mensen thuis uitzieken in plaats van op de verpleegafdeling. Desondanks was het aantal patiënten op de ic’s in april van dit jaar gestegen tot boven de 1200. Door alle maatregelen om de ic’s te ontzien, zijn er meer helpende handen nodig op de verpleegafdelingen. Deze mensen kunnen dan niet bijspringen op een ic. Daardoor daalt de capaciteit.