De leden van het CDA willen dat hun partij in de Tweede Kamer zich inspant om Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen op te halen in Syrië. Een meerderheid stemde op een partijcongres in Den Bosch voor een resolutie die daartoe oproept.
De Tweede Kamerfractie en de CDA'ers in het demissionaire kabinet willen IS-vrouwen niet ophalen, en vinden dat ze in de regio berecht moeten worden. Dat bevestigde waarnemend fractievoorzitter Anne Kuik opnieuw tijdens het congres. Zij benadrukte dat het om vrouwen gaat die zich hebben aangesloten bij een terroristische organisatie.
De resolutie kreeg wel bijval van voormalig Tweede Kamerlid Chris van Dam, die vooral de onschuld van de kinderen benadrukte. "Ik hoop niet dat alle fouten die ik maak, mijn kinderen worden aangerekend", hield hij de zaal voor.
Van Dam, die de Kamercommissie voorzat die de toeslagenaffaire onderzocht, kreeg luid applaus van de leden. "Ja, het is eng om deze mensen hierheen te halen, maar soms moet je je angst overwinnen om het juiste te doen", bepleit hij. Van Dam noemt de stemming over de IS-kinderen een "lakmoesproef" voor het CDA en de toekomst van de partij.
Voor veel leden is de kwestie bij uitstek een moment waarin het CDA zich van haar barmhartige kant moet laten zien. "We hebben in de oorlog ook de NSB-kinderen niet in de steek gelaten", zei een lid. "Het gaat om barmhartigheid." De partij moet "de daad bij het woord voegen", vindt een CDA'er.
IS-vrouwen uit allerlei landen zitten, sinds de terreurbeweging enkele jaren geleden werd verslagen, opgesloten in Koerdische kampen in Noord-Syrië. De Koerden willen van de gevangenen af. Het zou om ongeveer dertig vrouwen uit Nederland en ruim twee keer zoveel kinderen gaan. De omstandigheden in de kampen zijn erbarmelijk. Veel (humanitaire) organisaties pleiten voor het terughalen, ook omdat het gevaarlijker zou zijn als ze zouden ontsnappen en van de radar verdwijnen. Sommige landen halen betrokkenen ook al op.
Familieleden proberen al tijden om de vrouwen en in ieder geval de vaak kleine kinderen naar Nederland te halen. Hun advocaten willen dat ze hier worden berecht. Maar vorig jaar bepaalde de Hoge Raad dat de Nederlandse overheid ze niet actief op hoeft te halen, zoals het kabinetsbeleid nu is. Sommige vrouwen zijn net als mannelijke Syriëgangers al in Nederland veroordeeld tot celstraffen, onder wie Laura H., die zelf uit IS-gebied was gevlucht.