Halsema bang dat sluiten clubs om middernacht demotiverend werkt

Foto: ANP

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is blij met de door het kabinet gepresenteerde verruiming van de coronaregels voor de horeca en evenementen. Ze maakt zich wel zorgen over de verplichte sluiting van de nachtclubs om middernacht. Halsema vreest dat dit jongeren demotiveert om een coronavaccinatie te nemen.

“Juist jongeren, bij wie de vaccinatiegraad laag ligt, zouden op allerlei manieren verleid moeten worden om de prik te laten zetten. Aanhoudende sluiting van clubs en nachtzaken vermindert mogelijk de motivatie”, laat Halsema weten via een woordvoerder.

Daarbij laat ze weten bang te zijn dat de maatregel de geloofwaardigheid van het coronabewijs kan aantasten, dat vanaf 25 september nodig is om toegang te krijgen tot onder meer de horeca. “Waarom zou het systeem om alleen gevaccineerde of geteste mensen binnen te laten om 23.30 wel werken, maar om 00.30 niet?

De Amsterdamse burgemeester vraagt het kabinet om de maatregel nog eens tegen het licht te houden. “Het verlangen van jongeren om eindelijk hun sociale leven weer te beginnen moet serieus genomen worden. De nachthoreca betaalt bovendien al heel lang een enorm hoge prijs voor de coronacrisis.”