Drie Nederlanders op lijst invloedrijksten van Time Magazine

Foto: ANP

Op de lijst met invloedrijkste personen van het gezaghebbende Amerikaans blad Time Magazine staan drie Nederlanders. Tussen de namen van Elon Musk, Mario Draghi, Donald Trump en Aleksej Navalni staan ook Eurocommissaris Frans Timmermans, klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh (KNMI) en Roger Cox, de advocaat die met Milieudefensie de klimaatzaak tegen Shell won en eerder datzelfde deed in de klimaatzaak van Urgenda.

Milieudefensie noemt de vermelding welverdiend. “Het was zeker geen uitgemaakte zaak dat we Shell aansprakelijk konden stellen voor het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Het is fantastisch dat hij met ons deze stap heeft durven zetten en we hopen nog lang met hem samen te kunnen werken.” De Amerikaanse voormalige vicepresident Al Gore heeft voor Time Magazine een kort stuk geschreven over Cox. Hij noemt de zaak van Cox een kantelpunt in de geschiedenis van de klimaatcrisis.

De Time 100 is een jaarlijkse lijst van Time Magazine waarin het de honderd meest invloedrijke personen van dat moment beschrijft. Zo staat Taliban-oprichter Abdul Ghani Baradar op de lijst, maar ook de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan, evenals zangeres Billie Eilish. De lijst is niet alleen bedoeld om goede invloed aan te geven.