Remkes en leiders VVD, CDA en D66 overleggen weekend op landgoed

Foto: ANP

Informateur Johan Remkes gaat dit weekeinde met de leiders van VVD, D66 en CDA naar landgoed De Zwaluwenberg bij Hilversum. Ze gaan daar verder praten over de vorming van een kabinet, maakte Remkes woensdag bekend. Ook praat de informateur met de partijen over hoe er constructief kan worden samengewerkt met de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie. Remkes hoopt dat de gesprekken bijdragen aan het onderlinge vertrouwen tussen de partijleiders.

De leiders van de drie partijen nemen ook hun secondanten mee. Dat zijn Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66) en Pieter Heerma (CDA). Volgens de informateur is het “wel de bedoeling” dat de partijleiders en hun secondanten een nachtje blijven slapen op het landgoed. Hij heeft nog geen signalen gekregen dat de politici niet ingaan op zijn uitnodiging.

Remkes denkt dat de inhoudelijke verschillen tussen de drie partijen “overbrugbaar” zijn en dat is volgens hem ook nodig voor een coalitie. “Er moet inhoudelijk cement zijn in een kabinet.” De VVD, CDA en D66 hebben volgens de informateur geen combinaties uitgesloten, maar wel “voorkeuren doorgegeven”. D66 ziet weinig in een minderheidscoalitie met zowel VVD als CDA, omdat in zo’n coalitie de balans zou ontbreken.

In 2007 en 2017 waren er ook al formatiegesprekken in De Zwaluwenberg.