Tweede Kamer neemt voorzorgsmaatregelen tegen demonstranten

Foto: ANP

Bij de Tweede Kamer zijn “zichtbare en onzichtbare” voorzorgsmaatregelen getroffen voor toekomstige demonstraties. “De inzet van de beveiligingsdienst is uitgebreid en alle ramen en buitendeuren hebben uit voorzorg een veiligheidscheck gekregen”, meldt de Kamer. Ook de politie is extra alert rond het tijdelijke gebouw, waarin het parlement na het zomerreces zijn intrek nam in verband met een jarenlange verbouwing van het Binnenhof.

Aanleiding voor de aanscherping is een demonstratie van Greenpeace op het huidige Tweede Kamergebouw dinsdag. Actievoerders beklommen het gebouw, hingen spandoeken aan de gevel en zetten tentjes bovenop de platte daken. Ze vroegen daarmee aandacht voor de natuurschade die stikstof veroorzaakt. De politie greep in en hield uiteindelijk 31 activisten aan.

Ook waren er andere demonstraties bij het Kamergebouw, waarbij een dreigende sfeer heerste. “Demonstreren is een groot goed in Nederland, maar daarbij mag nooit de veiligheid van anderen of ons parlementsgebouw in het geding komen”, meldt de Kamerorganisatie. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft laten weten dat ze een evaluatie wil van wat er precies is gebeurd, samen met de politie en gemeente.