Kleine partijen willen losse plannen minderheidskabinet steunen

Foto: ANP

Kleine partijen die woensdag bij informateur Johan Remkes langskomen zien wel wat in een minderheidskabinet. Ze zijn bereid om losse plannen van een toekomstige minderheidscoalitie te steunen. “Als er goede voorstellen zijn, steunen we dat”, zei Wybren van Haga.

Hij ziet het liefst een minderheidskabinet van VVD en CDA. Van Haga wil ook “absoluut” overwegen die steun van tevoren vast te leggen in een gedoogakkoord. “Wij hebben van begin af aan gezegd dat een minderheidskabinet het meeste recht doet aan de democratie”, aldus het Kamerlid.

Laurens Dassen van Volt wil een minderheidscoalitie steunen “daar waar mogelijk als het ambitieuze en goede voorstellen betreft. Die zullen wij dan ook per voorstel beoordelen”. Volt wil dus niet van te voren een gedoogakkoord ondertekenen. Dassen hoopt wel op ambitieuze klimaatvoorstellen en verwacht dat er in het onderwijs ge├»nvesteerd gaat worden. Ook moet er geld naar sociale gelijkheid en digitalisering, vindt hij.

Eenpitter Liane Den Haan ziet samenwerking met een minderheidskabinet ook wel zitten, zei ze na het gesprek met Remkes. Ze vindt een minderheidskabinet “heel interessant”. Volgens haar kan de oppositie met zo’n coalitie veel meer punten inbrengen in het kabinetsbeleid. “Daarmee doe je recht aan alle kiezers.”

Volgens Kees van der Staaij van de SGP moet er tempo worden gemaakt met de formatie, want volgens hem wordt het “met de dag ongemakkelijker” dat er nog geen kabinet is. Ook de SGP stelt zich constructief op, iets waar zijn fractie volgens Van der Staaij inmiddels “expertise” in heeft opgebouwd. Ook vorige kabinetten konden op constructieve samenwerking van de SGP rekenen. Een minderheidskabinet van VVD, CDA en D66 of van VVD en CDA ziet hij wel zitten, maar een coalitie bestaande uit alleen VVD en D66 vindt hij te liberaal.

JA21-leider Joost Eerdmans wil geen gedoogafspraken maken voor een minderheidskabinet, maar is bereid om per onderwerp zaken te doen. Hij adviseert de drie formerende partijen om onderwerpen als klimaat met links te regelen en voor rechtse thema’s, zoals migratie, een rechtse meerderheid te zoeken. Links en rechts moeten elkaar wel “wat gunnen”, denkt hij. Een coalitie zonder D66 kan en is bovendien rechtser, denkt hij, maar kan volgens Eerdmans ook instabieler worden.