Dit weekend nog maar deel capaciteit Testen voor Toegang benut

Foto: ANP

Voor vrijdag zijn tot dusver 35.000 coronatests ingepland bij een testlocatie van Testen voor Toegang, meldt de organisatie achter dat systeem, de Stichting Open Nederland (SON). Voor zaterdag zijn er momenteel 50.000 tests ingepland. Daarmee is de capaciteit slechts deels benut: vrijdag is er ruimte voor in totaal 300.000 tests en zaterdag kunnen 430.000 mensen een test inplannen.

Het aantal geboekte tests neemt vrijdag en zaterdag naar verwachting nog wel wat toe, aldus SON. Maar volgens een woordvoerder is er “inderdaad ruim voldoende capaciteit voorhanden zodat iedereen hier gebruik van kan maken en er weer op uit kan”. Vanaf zaterdag is het in caf├ęs, restaurants en bioscopen en theaters verplicht om een coronatoegangsbewijs te tonen. Voor mensen die niet gevaccineerd zijn en geen corona hebben gehad wil dat zeggen dat ze een negatief testbewijs moeten hebben om daar naar binnen te mogen.

De testafspraken zijn “redelijk verdeeld over alle regio’s”, aldus de woordvoerder. “Er zijn geen regio’s met schaarste. Een korte wachtrij kan altijd voorkomen als veel mensen op hetzelfde tijdslot een afspraak hebben, maar wij verwachten dat alles dit weekend gewoon goed doorloopt.”

Voor komende zondag staan tot dusver 10.000 tests ingepland. De piek ligt volgens SON dan ook meer op de uitgaansdagen, net als eerdere weekenden het geval was. Een negatief testbewijs is maximaal 24 uur geldig.