Ongeveer evenveel afspraken Testen voor Toegang als vorig weekend

Foto: ANP

Zo’n 60.000 mensen hebben voor vrijdag een afspraak voor een coronatest gepland staan, om met de negatieve uitslag naar een kroeg, of bijvoorbeeld theatervoorstelling te kunnen. Voor zaterdag staan tot dusver 47.000 testafspraken ingepland, laat Stichting Open Nederland (SON) weten. De aantallen zijn vergelijkbaar met vorige week vrijdag rond hetzelfde tijdstip.

Voor zaterdag stonden toen 50.000 testafspraken ingepland, dat aantal liep uiteindelijk op tot 108.000 afspraken. Voor vrijdag stond de teller weliswaar een stuk lager, op 32.000 afspraken, maar pas vanaf afgelopen zaterdag is een coronatoegangsbewijs verplicht op veel meer plekken, zoals de horeca. Uiteindelijk hadden 44.000 mensen vorige week vrijdag een testafspraak staan.

Op vrijdagen kunnen landelijk momenteel 407.000 tests per dag worden afgenomen, op zaterdagen 430.000. Opnieuw wordt dus slechts een deel van de capaciteit benut. SON, de organisatie achter Testen voor Toegang, liet eerder al weten de testcapaciteit niet af te schalen, “zodat iedereen die dat wil terechtkan voor een test”.

Op dit moment worden testaanbieders betaald voor de capaciteit die ze aanbieden, niet per test. Dat verandert vanaf 11 oktober. Dan krijgen aanbieders een vaste prijs per afgenomen test.

Het testen is bedoeld voor mensen die niet op een andere manier een coronatoegangsbewijs kunnen aanmaken. Dat kan zijn omdat ze (nog) niet volledig gevaccineerd zijn en niet recent een coronabesmetting hebben doorgemaakt.